OMT-fysioterapia

OMT eli ortopedinen manuaalinen terapia on fysioterapian erikoisala, joka on keskittynyt tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkimiseen, kuntoutukseen sekä vaivojen ennaltaehkäisyyn. OMT:n perustana on tarkka tutkiminen ja kliininen päättely.

OMT-fysioterapeutti on käynyt 2,5 vuoden mittaisen lääkäreille ja fysioterapeuteille suunnatun erikoistumiskoulutuksen, joka on laajuudeltaan 150 opintopistettä. Se antaa vahvan teorian ja käytännön osaamisen. Koulutus perustuu viimeisimpään tutkittuun tietoon. OMT-fysioterapeutin toiminta tulee olla tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuvaa.


Terapiamuotoina käytetään erilaisia manuaalisia tekniikoita, harjoittelua sekä asianmukaista nykytietoon perustuvaa ohjausta ja neuvontaa. Tutkimisessa ja terapiassa huomioidaan myös jokaisen asiakkaan henkilökohtaiset psykososiaaliset ja ympäristötekijät, jotka voivat myös toisinaan olla oireiden taustalla. Terapian kulmakivenä tulisi aina olla yksilöllisesti laadittu ja suunniteltu harjoittelu, jolla voidaan ennaltaehkäistä sekä helpottaa potilaan oireita ja vältetään niiden uusiutuminen.

OMT-fysioterapiassa käytettäviä manuaalisia tekniikoita ovat esimerkiksi selkärangan ja raajojen nivelten mobilisointi ja manipulaatio, pehmytkudoskäsittelyt, kuten vaikkapa erilaiset lihaksiin ja lihaskalvoihin kohdistetut käsittelyt, hermorakenteisiin vaikuttavat tekniikat sekä erilaiset kivunhoitomuodot ja teippaukset. OMT-fysioterapia ei siis ole yksi työkalu, vaan kaikkien työkalujen yhdistelemistä yksilöllisesti, asiakkaan parhaaksi.

Milloin kannattaa hakeutua OMT-fysioterapiaan?

Tavallisimpia syitä ovat erilaiset kiputuntemukset sekä tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöt. Seuraavat oireet ovat esimerkkejä tyypillistä vaivoista, joiden vuoksi hakeudutaan OMT- fysioterapeutin vastaanotolle:

  • selkäkivut
  • niskakivut
  • päänsärky
  • huimaus
  • raajojen hermokivut
  • leukanivel- ja purentaongelmat
  • sekä raajojen ja selkärangan nivelten kivut

OMT-fysioterapialla voidaan auttaa usein myös kroonisen kivun kanssa painivia potilaita.

Tee päätös hyvinvointisi puolesta tänään